domingo, 30 de enero de 2011

FESTE DE LA CANDELERA








La candelaria és la que, a 40 dies del Nadal commemora la Presentació de Jesús al templa de Jerusalem i la Purificació de la seva mare, María, es un ritus obligatori en la tradició jueva basat en l'ofrena i la benedicció de les candeles de cera. La tradició marca en el dia de avui com el dia per desmotar el pessebre. Per tant, el moment que es dona per tancat el cicle de Nadal.
La Presentació del nen Jesús i la Purificació de Maria és unes de les festes més antigues d'entre de les tributades a María durant el any. Va ser introduïda a la litúrgica cristiana pel Papa Gelai 1 er en el any 496. El Papa Gelai va introduir la festa com a consumació de diverses tradicions gregues i romanes que se celebraven per aquelles dates.
La festa és hereva d'antics costums romans celebrats durant les Perentalia: una processó amb petites espelmes beneïdes que els romans feien, vestits de negre, fins els cementiris per guiar a les animes dels difunts, una mena de culta als morts.
En temps de Jesucrist, 40 dies després que una dona hagués donat a llum. havia d'anar al templa a presentar el nounat als sacerdots i fer una petita ofrena. Hi tenia lloc un ritus de purificació de la mare. Segons la tradició cristiana, com que la data del naixement de Jesús es el 25 de desembre, 40 dies mes tard, es a dir, el 2 de febrer, María va anar a presentar-lo als sacerdots . La celebració cristiana de la candelera rememora i recrea aquest fet.



És la festa de la llum i es beneeixen candeles, que tenen virtuts protectores. Antigament, és repartien candeles beneïdes durant aquest dia
Actualment moltes poblacions celebren fires i festes popular. Si la Candelera cau en dia feiner es traspassa la festa el diumenge anterior, com la Pobla de Claramunt que ha fet la seva fira avui dia 30 amb gran participació de gent.
Vall també celebra en aquesta diada cada 10 anys, la gran festa dels castellers on participant colles de totes les contrades omplin Valls de alegria, castells i colors. Les festes duran una setmana amb actes de tota mena, culturals, esportives, etc.




També hi han dites meteorològiques referents a la candelera: Si la candelera plora el hivern és fora, si la candelera riu el hivern és viu. o, per la candelera creix el dia un pas de llebre .
Fens un altre amics del casal.
Roser



No hay comentarios: