
El dia 8 de novembre, diumenge, vaig anar a la plaça de cal Font, es feia la fira del “cigronet de l’alta Anoia”, no l’avia vista mai i no sabia com era la fira ni sabia res de res, a l’hora vaig marxar a la plaça de cal Font, i vaig veure una fira que hi avia de tot menys cigrons, parades de bastes, amb va recordar al meu pare que era basté, (guarnicionero en castellà), ceramistes que feien cantis d’aigua, una dona que feia anar un teler manual d’aquells tan antics, però també hi avia moltes taules parades de diferents restaurants de la comarca, a les dues del mig dia començava la degustació del cigronet de l’alta Anoia fet per diferents restaurants, jo suposo que era una mica de competició entre restaurants amb una sola especialitat. En tota la fira solsament i avia una sola paradeta de cigró de l’alta Anoia, altres de menjar eren de pesca salada, coques, pa de diferents pobles i altres coses.

Jo m’he preguntat com es el cigronet aquest, el perquè de la seva fama, mirant per internet, varies pàgines m’hi quedat amb la següent llegenda.

El cigronet de l’alta Anoia, es un cigró de pell molt llisa, que augmenta fins a tres vegades el seu volum durant la seva cocció, de sabor delicat i textura untuosa, gens farinosa. El seu cultiu es basa en tècniques manuals i te una plantació a ma, que pot ser primaverenca (entre octubre i novembre) o un altra de tardana ( entre gener i març). Les plantes creixen fonamentalment entre març i juliol, i la floració es produeix el juny. Durant l’agost, la planta madura i s’asseca. Llavors es cullen les tavelles manualment, una a una. Un cop realitzada tota la collita, se separen les llavors de les tavelles a cops de bastó i es venten per a separar els cigrons de les restes de tavelles. Finalment es recullen i es trien manualment per acabar el procés d’assecament.

1 comentario:
Salvador: Els tens que provar aquets sigronets, son sabrosos i delicats, a nosaltres son els que mes ens agraden. El preu també es mol diferent, peró ja se sap el correu es totalment manual i aixo també es te que pagar.
una abraçada Roser
Publicar un comentario